Hoe vrij ben jij?

Sinds ik mijn eigen bedrijf ben begonnen, wordt mij vaak gevraagd: “Hoe is die vrijheid? Je kunt nu alles zelf bepalen. Geen verplichte vergaderingen, lijstjes bijhouden en targets halen. Heerlijk lijkt me dat!” Het klopt helemaal wat er gezegd wordt. Ik vind het ondernemerschap geweldig. De, op Vincent na, beste beslissing die ik ooit heb genomen. Ik heb de vrijheid om zelf te beslissen en toch is de valkuil de waan van de dag. Altijd 100% of liefst nog meer willen presteren, en dan ook nog graag mezelf verder ontwikkelen. Ontwikkelen op het gebied van kennis door een van de meest prestigieuze opleidingen te kiezen die mogelijk is. Super gaaf. Go, go, go! Alle klanten tevreden. Bakken energie … En dan … Tijd voor studie? Ik plan het in. Ochtenden, avonden. Heel vroeg, hele dagen. Lekker plannen, maar de klant gaat voor. Die hypotheek moet op tijd klaar zijn. Ik wil niemand teleurstellen.

Hoeveel vrijheid wil je? Wat kost deze vrijheid je en waar ligt de balans? De druk wordt hoger, want ik loop achter. ’s Nachts word ik wakker, begin te malen, kan niet slapen. Tot het besef langzaam komt dat ik met mijn wens tot vrijheid en mijn vrijheid om mijn eigen doelen te bepalen, ik totaal geen vrijheid meer voel. Gevangen in mijn zelfopgelegde bubbel van willen presteren, helpen en geld verdienen. Opgeven staat niet in mijn woordenboek, ik moet keuzes maken. Wat nu? Wat was het doel van de opleiding? Nog meer kennis om mijn klanten te helpen? Status? Uh … ja?. Maar wat als ik dit doel nu eens bijstel en focus op mijn oorspronkelijke doel, om financieel advies weer leuk te maken, mensen te kunnen helpen en blij te maken.Iemand zei tegen mij: “Stel dat je dit haalt en je hebt al die kennis. Volgend jaar zijn de fiscale en financiële regels weer veranderd. Kun je met al die kennis die je nu hebt je klanten helpen? Zijn je klanten tevreden?” Ik mag met trots zeggen: ” Ja!” Nog steeds is het mijn doel om deze opleiding af te maken. Mijn pad ernaartoe wordt alleen anders. En dat voelt oké, geeft vrijheid en rust in mijn hoofd. Ergens diep van binnen een steekje … Had ik niet dan toen … Tuurlijk. Alleen toen is nu. En nu is anders. En later?? Dat is waarschijnlijk weer anders. Hoe gaaf is dat!!! Ik mag mijn eigen gevoel van vrijheid zelf bepalen, nu en later.